Salutari tuturor cu mic si mare.

In speranta de a aduce un zambet pe fata oricarui cititor, cu dorul de a scrie si cu putin timp liber va ofer o ocazie unica de a freca menta.

joi, 30 octombrie 2014

O poveste la inceput

Buna seara dragi cititori,

Astazi va voi invita alaturi de mine intr-o excursie, dar nu va grabiti sa va faceti bagajele pentru ca mergem intr-o excursie imaginara si nici nu va fi necesar sa va deplasati din fata calculatorului.

Astazi vom merge impreuna in tara lui Mozart, Strauss si Freud - probabil cea mai curata si civilizata tara din Europa- da, dragi prieteni vom merge intr-o excursie in Austria. In cazul in care veti dori si alte vacante speciale vom continua sejurul de vacante de vis.

Am cumparat din timp biletele pentru acest drum prin CND Turism – Vacanțe Speciale, dar sunt sigur ca ne vom abate de la programul monoton prestabilit.
Mi-am scos dictionarul de germana din bibloteca, l-am scuturat de praf, am aruncat paianjanul de pe el si i-am mutat panza de paianjen pe dictionarul de franceza. Acum suntem pregatiti.

Pentru inceput, trebuie sa stiti unde este Austria...ea este localizata in Europa Centrala, in partea de sud-est. Muntii Alpi sunt trasatura dominanta a tarii si una dintre cele mai populare destinatii in sezonul de iarna. Austria aduna poate cei mai multi vecini la granitele ei: Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Italia, Slovenia, Elveția, Liechtenstein. Țara este împărțită în nouă provincii federale (Bundesländer). Dar pentru ca nu vreau sa va pregatesc pentru un test la geografie, hai sa pornim.

Primul popas-Viena
Odata ajunsi in Viena ne vom intalni cu prietenul meu David care ne va fi ghid pe intreaga excursie sau pana cand vom gasi pe cineva mai distractiv. Acum toata lumea sa il salute pe David.
"-Hallo David"
Deci, David, unde vom merge astazi? Te rog sa nu ne spui, doar...arata-ne drumul.
Am pornit prin acest oras superb care gazduieste un sfert din populatia tarii si oriunde te uiti te minunezi.

Prima impresie: Acesta este intradevar un oras curat. Sunt sigur ca domnisoara in trecere prin fata mea nu ar indrazni sa isi arunce guma pe jos de indata ce a terminat-o. Un cuplu paseste tandru pe o alee.
Ajungem in zona comerciala. Zara?...daca vroiam sa fac cumparaturi de la Zara as fi stat acasa.
-Va rog sa aveti putina rabdare, spuse David.

Dupa 3 minute, doua alei strabatute si o curba destul de lunga am ajuns la destinatie.
Un magazin micut, ascuns si totusi din care razbatea o caldura primitoare.
Pasim in interior unde suntem primiti de o batranica vioaie si foarte bucuroasa,Frau Ilda.
Torturi, doamne cate dulciuri, un tort din ciocolata fondanta cu marmelada de caise, un tort din ciocolata ornat cu frisca si capsiuni, un tort Linz autentic, Tort Sacher pe baza de unt si portie dubla de ciocolata, bomboane de ciocolata acoperite cu martipan, clatite vieneze si toate sansele de a deveni diabetic daca poposesti mai mult de jumatate de ora.

Daca nu erati atat de multi, nici ca mai plecam de acolo dar, am reusit sa ne asezam la mese, am avut ocazia sa degustam niste preparate delocioase. Acum ce mai facem?

Acum vom merge sa vedeti cladirea ONU, sunt sigur ca sunteti multi care nu au avut ocazia sa o vada inca si este totusi o cladire foarte importanta. Acesta este unul din cele patru sedii ale ONU si doar privind catre ea observi cat de mare este. Steagurile pentru toate tarile sunt asezate in fata sediului. Sunt sigur ca oricare chinez ar fi alaturi de noi ar plange de mandrie. Pe spatele fiecarui steag...made in China.

Sa mergem totusi si catre Palatul Schonbrunn. Stiati ca acest palat trebuia sa fie Versailles-ul Imperiului Austriac insa, in anul 1695 atunci cand Fischer von Erlach a proiectat palatul, costurile pentru ridicarea sa erau prea mari. Astfel, palatul a fost conceput initial mai mult ca resedinta de vara a Habsburgilor dar incepand cu Maria Tereza (1717-1780) a inceput si epoca de aur a Habsburgilor, ea alegandu-si ca resedinta Palatul Schonbrunn. Pana in anul 1749 au fost refacute interioarele, au fost terminate lucrarile la galerii pentru a gazdui receptiile tinute la palat.

Stiai ca Masina de cusut a fost inventata de un austriac, Joseph Madersberger?

Vom pleca acum in cautarea Casei lui Mozart.
In apartamentul din Domgasse 5(traiasca GPS-ul si memoria ghidului nostru), Wolfgang Amadeus Mozart a trait cativa dintre cei mai fericiti si prolifici ani ai vietii sale. Sunt sigur, era tanar, era in Viena, erau multe domnite, cum sa nu fie fericit. Important este faptul ca si-a gasit si muza si aici a compus "Nunta lui Figaro" si "Impresario". In nici un alt apartament faimosul compozitor n-a locuit atat de mult. Si noi ne intrebam, de ce?
Cum pot patru pereti sa aduca o bucurie atat de mare? Raspunsul, dragii mei este simplu, indiferent unde sunt cei patru pereti, daca ai o companie placuta iti vei petrece o eternitate si nici nu vei observa cand a trecut.
Astazi ne vom intoarce la hotel dar, sunt sigur ca David are ceva special pregatit pentru noi.
Eu garantat am ramas in urma acestei zile cu o invatatura de minte. Indiferent cat de batran esti, conteaza cum te simti pe interior si cat de tanara ai mintea. Voi mai citi o carte din cand in cand.
Va astept seara urmatoare pentru cea de-a doua zi in Austria.
Si va urez o seara placuta si dulce ca prajiturile lui Frau Ilda.

Voi unde ati merge intr-un sejur?
Acest articol a fost redactat pentru Superblog 2014.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.